Vad är

Roller Derby?

Ja vad är Roller Derby egentligen?

Roller derby är en fullkontaktsport på rullskridskor som startades på 30-talet i USA, då på en velodrombana (banked track). På 70-talet dog sporten ut men blommade upp på nytt under 2000-talet, men då som flat track roller derby, och numera finns flera tusen lag runt om i världen, varav cirka 30 föreningar i Sverige.

Roller derby spelas på en oval bana, där man är fem spelare från vardera lag på banan (tracken) samtidigt.

Fyra av dessa kallas blockers och den sista spelaren är jammer. Jammern har en mössa på sin hjälm med en stjärna på. Det är jammern som kan plocka poäng för sitt lag, medan Blockers hjälper sin jammer att göra det, samtidigt som de hindrar motståndarnas jammer från att göra detsamma.

Och nej, det finns ingen boll!

En match består av två perioder på 30 minuter. Samtliga blockers måste åka samlade i en klunga, och de två lagen får inte befinna sig mer än tre meter ifrån varandra. Lagets jammer ska ta sig förbi motståndarlagets blockers och tar poäng för varje motståndarspelare som denne passerar. 

Man brukar jämföra roller derby med rugby då det är mycket tacklingar, men också med schack eftersom det är så mycket regler och strategier.

För att kunna genomföra en match krävs sju domare på rullskridskor (skating officials), samt ännu fler NSO (Non-skating officials). 

Vi följer reglerna från WFTDA (Womens Flat Track Derby Association), och dessa kan du läsa HÄR.